Tot ce puteți face este să ucideți trupul

Ieremia a zis tuturor căpeteniilor şi întregului popor: „Domnul m-a trimis să prorocesc împotriva Casei acesteia şi împotriva cetăţii acesteia toate lucrurile pe care le-aţi auzit voi. Acum îndreptaţi-vă căile şi faptele, ascultaţi glasul Domnului Dumnezeului vostru, şi Domnul Se va căi de răul pe care l-a rostit împotriva voastră! Cât despre mine, iată-mă în mâinile voastre; faceţi-mi ce vi se va părea că este bine şi drept! (Ier. 26:12-14)

Observăm în cuvintele profetului, cu care răspunde, dovedind un spirit curajos,  cinci virtuți nobile, potrivite oricărui martir:

  1. Înțelepciunea sa, arătând că misiunea sa vine de la Divinitate
  2. Dragostea față de dușmani, prin chemarea pe care le-o adresează pentru pocăință
  3. Smerenia sa, știind că se află ”în mâinile lor”
  4. Libertatea sa în vorbire, făcându-i să înțeleagă că Dumnezeu îi va răzbuna moartea.
  5. Siguranța sa spirituală și curajul în fața morții pentru o cauză atât de dreaptă, și cu o conștiință atât de curată.

Pot doar să afirm, că Non omnis moriar, tot ce puteți face este să ucideți trupul. Mă puteți ucide, dar nu puteți să îmi faceți niciun rău. Viețuirea care nu este după voia lui Dumnezeu este mai rea decât moartea.

Nu sunt de aceeași părere cu cei care spun că “κακως ζην κρειον η θανειν καλως”, mai bine o viață de nimic, decât o moarte eroică. Faxit Deus ut quilibet nostrum epilogum habeat galeatum. Să facă Dumnezeu ca, indiferent dacă viața noastră se oprește printr-un martiriu, sau ca o jertfă de pace a unei morți naturale, să fie o jertfă de bunăvoie, bine-mirositoare înaintea Domnului.

Fragment din Comentariul cărții Ieremia, de John Trapp, 1640.