De ce să ținem Postul Paștelui? (fragmente)

de Peter Leithart

… sau cum să ucizi tweet-urile de pe Twitter

Pentru a ține Postul Paștelui în mod corect, trebuie să pornim de la premiza că noi deja avem o situație favorizată, învrednicită, înaintea Domnului.

Miercurea dinaintea Paștilor, Miercurea cenușii, ne reamintește că trebuie să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înțeleaptă (Ps. 90:12).

Sărbătorim Paștele pentru că suntem părtași Învierii. La fel, ținem Postul Paștelui ca semn al părtășia cu crucea.

Ne concentrăm să urmărim primirea roadelor sfințirii, iar acest post este înrădăcinat în uniunea cu Hristos, care este sfințirea noastră.

Postul Paștelui este perioada sângelui, a cărnii și a măruntaielor. Este perioada supremă anti-gnostică.

Sunt unii care susțin că Postul Paștelui reduce impactul cultural al Bisericii. Pentru ei aș avea trei răspunsuri: creștinismul, Bizanțul și Bach.

Prin Postul Paștelui urmărim înălțarea noastră, pentru că Domnul îi înalță pe cei care se smeresc.

Pentru a ține Postul Paștelui corect, trebuie să mai fim conștienți și de faptul că puterea de a ne supune lui Dumnezeu vine tot de la Dumnezeu.

Poporul evreu trebuia să arunce și să se curățească o dată pe an de aluatul vechi. Postul Paștelui este sărbătoarea creștină a pâinii nedospite.

Pentru creștini moartea nu este un sfârșit, ci un început, iar postul este o meditație extinsă asupra acestei minunate vești.

Viața este o călătorie, ca un post, prin moarte către înviere.

Paștele este o tabără de război pentru luptători spirituali.

Fără post sau ceva asemănător, Biserica riscă să cadă în ispita de a se crede victorioasă fără cruce, care este de fapt arma victoriei.

Postul nu i-a oprit pe creștini de la a converti Europa, de la a clădi creștinismul, catedralele, și de a le oferi bucuria sărbătorilor.

Postul Paștelui este un antrenament în disciplina fundamentală a creștinismului a așteptării.

Postul Paștelui este o pregătire pentru martiriu. Nimic nu este mai puternic din punct de vedere spiritual decât un martir.

Postul Paștelui imprimă ”adevărul lui Hristos în ritmul anotimpurilor, săptămânilor, zilelor și orelor” (Congar).

Suntem flămânzi după lucrurilele de care nu ar trebui să fim. Avem nevoie de Postul Paștelui pentru a ne dezvolta gustul pentru roadele Pomului vieții – care este, de fapt, roada crucii.

Postul Paștelui este simbolizată de culoarea violet, culoarea remușcării, dar și a regalității. Postul Paștelui  este perioada de pregătire pentru a deveni regi.

În cursul anului ne re-amintim de istoria din evanghelii. Postul Paștelui este lung, pentru că patimile lui Hristos ocupă un spațiu mare în acea istorie.

Au fost demoni a căror alungare a fost posibilă  doar prin post și rugăciune.Iată un motiv foarte bun pentru a ne ruga și pentru a posti.

Postul Paștelui  ne spune în ce perioadă suntem: cea dintre o Înviere și cealaltă.

Postul Paștelui ne reamintește că Hristos nu a luat Crucea pentru ca noi să scăpăm de ea, ci El a mers la cruce pentru ca noi să avem puterea să o purtăm după El.

Postul Paștelui ne învață că Numele pe care îl purtăm are greutatea Crucii.

 

Articol apărut inițial la adresa:

https://www.firstthings.com/blogs/leithart/2016/02/why-observe-lent,

și publicat cu permisiunea autorului.