Fiul lui Iona

de Peter Leithart

 

În introducerea făcută capitolului 21 din Ioan, Chris Schlect accentuează faptul că Iisus îi poruncește apostolului Petru să preia însărcinarea pe care, în trecut, a primit-o poporul israelit.

Aceasta se potrivește cu alte câteva lucruri. În primul rând, știm din capitolele anterioare că Apostolul Petru neagă de trei ori faptul că l-ar cunoaște pe Iisus, și la fel fac și evreii, în Ioan 18:30, 18:39-40, 19:15. Apostolul Petru este un evreu reprezentativ, dar este reprezentativ și pentru Israelul ”înviat”, căruia i s-a poruncit să hrănească mieii și oile.

În al doilea rând, Iisus îl numește de trei ori pe Apostolul Petru ”fiul lui Iona”: Ioan 21:15, 21:16, 21:17. Petru tocmai sărise în apă dintr-o corabie (21:7), și ajunge la țărm ud leoarcă, întocmai ca și ”tatăl” său Iona. Iona nu este doar tatăl său literal, ci și cel spiritual, pentru că, asemeni lui Iona, Apostolul Petru în primă fază se unește cu Israelul pentru a-l respinge pe Iisus și destinul pe care Israelul ar fi trebuit să îl aibă, după care acceptă acea însărcinare.

 

Articol apărut inițial la adresa :

https://www.firstthings.com/blogs/leithart/2009/04/son-of-jonah,

și publicat cu permisiunea autorului.