Marriage Isn’t About Your Happiness

Ce poate să te învețe dragostea despre tine însuți

de Debra K Fileta

21 Martie, 2016

Debra K. Fileta is a Licensed Professional Counselor specializing in Relationship and Marital issues.

 

V-ați gândit că cineva vă poate arăta dragostea ce v-o poartă cu ajutorul unui sandwich? Nu am crezut că voi trăi și eu așa ceva.

Dar, am aflat că prietenul meu de atunci, acum devenit soțul meu, un student sărac și falit pe vremea aceea, a mâncat timp de două luni numai sandviśuri, ca să își reducă cheltuielile legate de mâncare la 10 dolari pe săptămână.  Dorea să îmi cumpere, cu banii economisiți, inelul de logodnă. Adevărul e că viața de căsnicie vă va costa. Dar la ce v-ați gândit, când v-am spus de costuri?

Potrivit unor statistici recente, costul mediu al unei nunți în SUA este de 26444 dolari. O sumă mare, dar care nu se apropie nici pe departe de costurile reale ale unei căsnicii. Și aceasta deoarece, fie că sunteți de acord sau nu, căsnicia va costa și altceva decât bani. Va costa ceva mult mai mult. Va costa un preț ce depășește suma pe care ați cheltui-o pe un inel, o nuntă, sau o lună de miere – vă va costa chiar viața voastră.

Am auzit, odată, pe un bărbat căsătorit spunând la TV, unde se discuta despre eventualitatea ca el să iasă din legământul căsniciei, că „nu ar trebui să trăiești cu cineva, dacă nu ești fericit”. Este o atitudine pe care o întâlnim des, și care mi-a provocat un veritabil rău fizic.

Aceasta este de fapt o reflectare fidelă a societății egoiste în care trăim, și în care fiecare crede că scopul principal în viață este fericirea personală. Ce fel josnic de viețuire, lipsită de consistență!

Dacă vă căsătoriți doar pentru a obține fericirea proprie, veți fi dezamăgiți într-un mod urât.

Căsătoria nu are ca scop propria fericire, și nu are legătură nici cu propria persoană. Ea are legătură cu dragostea, pe care alegem să o oferim în mod repetat, și cu sacrificiul de sine, prin slujirea și iertarea celuilalt, în fiecare moment.

Nu este de mirare că alegem să divorțăm, în loc să decidem respectarea jurămintelor de la cununie. De cele mai multe ori, alegem „fericirea personală”, în locul angajamentului asumat la cununie, și a dragostei adevărate.

Se spune că viața de căsnicie ne învață despre sacrificiul de sine mai mult decât am dori noi să știm. Am verificat acest fapt în timpul relației cu soțul meu, pentru că, în esență, dragostea adevărată este strâns legată de sacrificiu, de oferirea sinelui la scară mai mică sau mai mare.

O fațetă a dragostei este să ierți atunci când ești rănit, să oferi din timpul tău atunci când mai ai multe de făcut, să-ți împărtășești gândurile când ai prefera să taci, să faci curat în bucătărie după un Weekend lung, în ciuda faptului că nu este îndeletnicirea ta preferată. Să alegi să răspunzi cu dragoste, când ai prefera să răspunzi cu mânie.

Să alegi să îl asculți pe celălalt, când ai prefera să mergi la culcare. Să pui dorințele și nevoile celuilalt înaintea celor ale tale. Să renunți la ultima bucată de prăjitură, pentru ca jumătatea ta să se bucure de ea. Să renunți la drepturile tale, pentru ca celălalt să beneficieze de drepturile lui.

Lista poate continua, dar formula finală este: Tu înaintea mea. Și noi, înaintea mea.

Trăim într-o lume care urăște partea jertfelnică a căsniciei, și ar vrea să o arunce la gunoi. Lumea ne învață să urmărim ca țel în căsnicie puterea și controlul. Ni se spune să facem ce simțim că ar fi bine, și să nu tolerăm nimic altceva. Suntem păcăliți spunându-ni-se că dragostea este ceea ce ne face fericiți. Iar în secunda în care nu ne mai simțim fericiți, suntem încurajați să renunțăm, să abandonăm vasul, și să nu mai investim în căsnicie.

Dar lumea greșește.

Cu cât dăruim mai mult, cu atât devenim mai buni. Dragostea adevărată nu își caută propriul interes, și nu vine, niciodată, în mod gratuit. Îți va costa inima, timpul și banii. Te va costa confortul, drepturile și mândria ta. Te va costa „să îți dai viața” pentru celălalt. Doar cei care vor învăța să moară față de ei înșiși vor experimenta puterea învierii care vine prin această moarte. Va fi o Înviere pentru dragoste adevărată, pentru viață adevărată, și pentru o relație care să dăinuie.
Articol apărut inițial la adresa  http://www.relevantmagazine.com/life/relationships/marriage-isnt-about-your-happiness#WWM1UQDT2SuXPVFE.99

 

 

http://www.relevantmagazine.com/life/relationships/marriage-isnt-about-your-happiness

 

Publicat cu permisiunea editorilor.

Imaginea: Familia lui Ioan Botezătorul în vizită la familia lui Iisus, pictură de Julius Schnorr von Carolsfeld.