Ascultarea şi închipuirea – cuvinte cheie pentru răspunsul la întrebarea felului în care musulmanii şi creştinii îl văd pe Dumnezeu

8 ianuarie 2016 de Gerald McDermott
Astăzi, profesorul de religie de la Universitatea Boston, Stephen Prothero, a publicat în  Wall Street Journal un  op-ed[ Articol publicat pe partea opusă paginii editoriale (n.tr.) ],  de un real ajutor, despre profesorul de ştiinţe politice de la Wheaton College care afirmă că musulmanii şi creştinii venerează acelaşi Dumnezeu.

Prothero afirmă că adevăratul Dumnezeu aude rugăciunile musulmanilor şi ale creştinilor, doar că musulmanii şi creştinii şi-L închipuie pe Dumnezeu în maniere diferite.
Consider că are dreptate.

Este foarte important să înțelegem, desigur, la ce ne referim când spunem că adevăratul Dumnezeu aude rugăciunile musulmanilor. Când spun aceasta, mă refer la faptul că Dumnezeu este omniscient şi aude rugăciunilor tuturor celor care se roagă, indiferent dacă acele rugăciuni sunt sau nu productive şi indiferent dacă aceste persoane sunt sau nu în Împărăţia Sa.

O altă modalitate de a exprima acest lucru este realizată prin afirmaţia că Dumnezeul Israelului este singurul Dumnezeu adevărat. Nu există niciun altul. Atfel că, dacă cineva intră în relație cu El, acea persoană intră în contact cu adevăratul Dumnezeu. Dar a intra în relație nu este acelaşi lucru cu a face parte din Împărăţia Sa întru eternitate. Iuda a avut contact direct cu Fiul lui Dumnezeu, dar se pare că nu face parte din Împărăţia sa. Pavel a scris în Romani 1 că natura le poate demonstra fiinţelor umane că Dumnezeu există ca şi Creator şi că este atotputernic. Dar, conform afirmaţiilor lui Calvin,

a-L cunoaşte pe Dumnezeu Creatorul nu înseamnă a-L cunoaşte pe Dumnezeu Mântuitorul.

Poate că musulmanii Îl cunosc pe Dumnezeu Creatorul, însă nu pe Mântuitor.
Astfel, atunci când se roagă, îşi închipuie un dumnezeu fără puterea de a mântui şi fără puterea Tatălui lui Iisus Hristos.
Concluzia: Rugăciunile musulmanilor şi ale creştinilor pot fi auzite de adevăratul Dumnezeu, dar cele două grupuri şi-L închipuie diferit.

Venerează deci musulmanii şi creştinii acelaşi Dumnezeu? Şi da şi nu.

Articol apărut inițial la adresa http://www.patheos.com/blogs/northamptonseminar/2016/01/08/hearing-and-envisioning-as-keys-to-the-muslim-christian-gods-question/ și publicat cu permisiunea autorului.

Fotografia: freeimages.com, autor: Christophe Libert