Fiii lui David, de P. Leithart

Din 1Cronici 2 putem afla despre arborele genealogic al lui Iuda. Apoi, autorul se concentrează asupra familiei regale a lui David. Structura este de tip hiastic (încrucișat):

A. Fii născuți în Hebron

B. Lista celor șase fii născuți în Hebron, împreună cu mamele lor.

C. A domnit în Hebron șapte ani și șase luni.

C’. A domnit în Ierusalim 33 de ani.

B’. Lista celor patru fii născuți de Bath-Sheba, și a celor nouă fii ale căror mame nu au fost amintite

A’. Toți fiii lui David.

Două aspecte sunt semnificative. În primul rând, întreaga listă a fiilor din Hebron este identificată prin referire la mamele lor. Fiecare dintre cei șase băieți au mame diferite, pe când singura mamă amintită legat de Ierusalim este Bath-Sheba. Aceasta este o aluzie la imaginea profetică de mai târziu a Sionului ca mamă a copiilor, ca singura mamă a Israelului.

În al doilea rând, numerologia este semnificativă în mai multe feluri. Lui David i se nasc șase fii în Hebron, jumătate din tradiționalul număr al triburilor israelite, iar 13 în Ierusalim. Ierusalimul este un Israel+1, sau un Israel conținând toate triburile (Iosif având doi descendenți). Faptul că Ierusalimul începe cu fiul numărul 7 sugerează că este vorba de o temă sabatică pentru acești fii născuți în Ierusalim. David devine rege în Hebron, dar intră în liniștea sa când face din Ierusalim capitala sa, și când aduce Chivotul Legământului în oraș. David și Dumnezeu intră amândoi în liniștea sabatică în Ierusalim.

Solomon este, în mod semnificativ, al patrulea dintre cei născuți în Ierusalim. Fiind al zecelea, se potrivește cu tema celei de-a zecea generații, care a apărut în primul capitol al cărții 1Cronici. Noe aparține celei de-a zecea generații după Adam, Avraam se naște ca a zecea generație după Noe, fiecare fiind „un nou Adam”. Solomon se află la doar o generație distanță de David, dar este al zecelea fiu, o aluzie a temei noului Adam. Faptul că este al patrulea fiu ne duce cu gândul la strămoșul său Iuda, care a fost al patrulea fiu al lui Iacov, dar a devenit cel mai proeminent. Solomon este noul Iuda, fondatorul tribului regal al Israelului.

Articol apărut inițial la adresa https://www.firstthings.com/blogs/leithart/2016/03/davids-sons, și publicat cu permisiunea autorului.

Pictura: Pieter de Grebber, David rugându-se, 1640