Orientare: sexuală şi nu numai

postat pe 1 decembrie 2014 de Clay Jones

Auzim, adesea, poveşti extrem de triste despre oameni care au probleme cu orientarea sexuală, şi, de cele mai multe ori, creştinii abia dacă reacţionează. Nu putem, pur şi simplu, să ne blocăm anumite atitudini, percepţii şi orientări, însă prea des creştinii nu îşi doresc decât să le spună oamenilor care se confruntă cu asemenea probleme „Opreşte-te!

Ce bine-ar fi dacă lucrurile ar fi aşa simple, dar nu sunt.

Permiteţi-mi să vă ofer un exemplu despre cât este de greu să schimbi o anumită orientare a cuiva.

Până în 1989 am locuit în North Orange County, California şi am avut întotdeauna simţul orientării în spaţiu (sau cel puţin asta îmi plăcea să cred). Ştiam întotdeauna în ce parte e nordul. Desigur, în mare parte North Orange County este plat, iar străzile sunt în majoritatea lor dispuse pe direcţia nord/sud şi est/vest. Cele câteva străzi care făceau excepţie de la regulă nu reprezentau o problemă, deoarece înţelegeam că erau dispuse pe diagonală şi, aproape întotdeauna, traversau străzile orientate spre nord. De asemenea, eram obişnuit să văd indicatoare precum Mount Baldy care se afla la nord de casa mea.

În puţinele dăţi în care conduceam spre South Orange County, ştiam că Autostrada 5 era dispusă pe diagonală şi când mă aflam în South County ştiam că Muntele Saddleback se afla la nord.

Ei bine, într-o bună zi, ne-am mutat în South Orange County şi am aflat, imediat, că greşeam în ceea ce privea locaţia Muntelui Saddleback. Nu se afla la nord de noua mea locuinţă, ci mai degrabă la est. Pe deasupra subestimasem şi unghiul Autostrăzii 5, prin urmare soarele apunea la nord! Până şi Mt. Baldy pe care în zilele senine îl putem vedea din South County, nu era la locul lui!

A fost umilitor.

„Recalculare”!

La câteva zile după ce m-am mutat aici, m-am uitat pe o hartă să văd unde era problema, şi, evident, am aflat că făcusem mai multe greşeli. Astfel, cu harta în mână, m-am hotărât să găsesc nişte străzi pe direcţia nord/sud (lucru nu tocmai uşor din moment ce aici străzile sunt mai degrabă poziţionate neglijent). Reperul principal era Autostrada 5 la intersecţie cu Crown Valley. În acel punct, pe o distanţă scurtă, Autostrada 5 se îndreaptă spre nord. Mai apoi, am descoperit alte străzi poziţionate spre nord şi m-am folosit de noile repere să localizez nordul. De fapt, nu eram interesat să aflu unde este nordul. Plecam de la premiza greşită: soarele tot în vest apunea.

Ideea este următoarea. Din 1989 locuiesc în South Orange County şi tot mi se pare că nordul nu este unde trebuie. Dar, odată cu trecerea anilor, acest sentiment a început să se schimbe, deoarece n-am pierdut din vedere noile repere. Din ce în ce mai mult, simt nordul ca fiind nord. Dar, din nou, deşi au trecut mulţi ani, încă am un sentiment ciudat legat de nord.

Există mai multe modalităţi de aplicare.

Primul, există mai multe credinţe spirituale şi sociale care nu pot fi, pur şi simplu, oprite.[1] Dar acum mă voi concentra doar asupra orientării sexuale.

Dovezile nu arată că atracţia homosexuală ar fi înnăscută (vedeţi postarea: Dilema Defectuoasă: Homosexualii se nasc sau aleg să fie homosexuali), dar asta nu înseamnă că cei care simt atracţie homosexuală pot, pur şi simplu, să oprească asta. Există oameni care, deşi au avut un stil de viaţă homosexual, în prezent sunt în căsnicii heterosexuale. De exemplu, vedeţi cartea profesoarei şi fostei activiste lesbiene Rosaria Champagne Butterfield, The Secret Thoughts of an Unlikely Convert (Petersburg: Crown and Covenant, 2012).

Alţii nu cunosc, poate, altceva în afară de atracţia faţă de persoane de acelaşi sex (atracţia în sine nu este un păcat, dacă nu s-a trecut la fapte). Cu toate acestea Dumnezeu cere ca ei să trăiască în celibat dedicați Tatălui.

Pentru a vedea un exemplu de persoană cu înclinaţii homosexuale care trăieşte în celibat vezi Wesley Hill, Washed and Waiting: Reflections on Christian Faithfulness and Homosexuality  (Grand Rapids: Zondervan, 2010). Iar celibatul nu este un stil de viaţă de mâna a doua! Amintiţi-vă că Paul prezintă stilul de viaţă celibatar ca fiind preferabil din punct de vedere spiritual, având în vedere că le permite oamenilor să se dedice complet lui Dumnezeu (1 Corinteni 7:32-35). Din nefericire, mulţi creştini şi chiar mulţi dintre pastori au nevoie să accepte acest adevăr. Altfel, persoana celibatară se simte izolată şi simte că trebuie să aibă un partener sexual pentru a fi pe deplin satisfăcută.

În  al doilea rând, este nevoie de timp pentru a ne schimba orientarea, iar biserica trebuie să aibă răbdare cu cei care fac eforturi pentru a-şi schimba convingerile şi sentimentele (Rom 15:1; 1 Tes. 5:14). Nu a fost suficient să-mi aduc aminte că nordul este direcţia autostrăzii 5 la Crown Valley, având în vedere că, atunci când mă aflam la kilometri distanţă, nu mă puteam orienta în funcţie de autostrada 5 sau de Crown Valley! Astfel, aveam nevoie să fac o alegere conştientă, pentru a mă putea reorienta spre nord, folosindu-mă de alte repere (soţia mea nu înţelege ce atâta bătaie de cap; ea foloseşte Garmin). A fost nevoie de timp şi de efort.

Şi în al treilea rând, nordul este nord şi a trebuit să opresc sentimentele care-mi spuneau contrariul. În mod similar Biblia ne arată încotro se află nordul spiritual/social/sexual. Ar trebui să ne punem sentimentele sub semnul întrebării, după cum a spus şi Solomon: „Drumul fiecărui om se află chiar în faţa sa”. Astfel că, deşi, poate, nu simţim anumite adevăruri biblice ca fiind cele adevărate, sentimentele nu ne ghidează spre adevăr.

Trebuie să ne transformăm minţile orientându-ne non-stop după reperele scripturii.

Încă din 1969 sunt creştin şi am avut suficient timp să-mi modific modul în care percep realitatea; cu timpul devine mai uşor. Dar unii creştini, în loc să-şi educe sentimentele sau intuiţia, petrec mai mult efort reinterpretând Scriptura, astfel încât să corespundă înclinaţiilor personale. Cu toate acestea practica homosexuală este un păcat, chiar dacă dorinţa rămâne.[2]

Poate că unele idei nu ni se par corecte, dar asta nu contează, la fel cum nu contează sentimentul conform căruia soarele apune la nord. În loc să încercaţi să reinterpretaţi Scriptura atunci când simţiţi că o idee este greşită, întrebaţi-vă: „Ce am păţit? Din cauza cărei credinţe culturale, psihologice sau filozofice am impresia că Biblia este greşită?”Apoi folosiţi-vă de Cuvântul lui Dumnezeu pentru a vă schimba modul de gândire.

Pe măsură ce m-am concentrat asupra adevărului biblic, viaţa eternă are din ce în ce mai mult loc în gândurile mele, iar lucrurile de pe lumea aceasta încep să mi se pare din ce în ce mai neimportante.

Romani 12:2: “ Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.”

 

Articol apărut la adresa http://www.clayjones.net/2014/12/orientation-sexual-otherwise/ și tradus cu permisiunea autorului.

 

  1. De exemplu, copiii abuzaţi sau abandonaţi au adesea probleme cu ideea de „Tată ceresc”, şi fiecare creştin are probleme atunci când vine vorba de a renunţa la perspectiva lumească atunci când vine vorba de respectul de sine
  2. [2] Este la fel de păcătos să te simţi atras de persoane de acelaşi sex, aşa cum și o persoană căsătorită se simte atrasă de alte persoane. Dumnezeu ne interzice să acţionăm conform acestor atracţii, atât cu gândul cât şi cu fapta.