Pe Muntele Măslinilor

Peter J. Leithart

Muntele Măslinilor este menționat după nume doar de două ori în Vechiul Testament, și o dată se face referire la el, ca “muntele care este la est de Ierusalim”.

Când David a abandonat Ierusalimul, pe timpul rebeliunii lui Absalom, a călătorit înspre est, către Muntele măslinilor, și apoi în pustie (2 Sam. 15). Ezechiel a avut viziunea slavei lui Dumnezeu părăsind Templul, și făcând o pauză pe Muntele Măslinilor (11:23), înainte de a-i urma pe cei din poporul lui Iuda, în exil. Și, în sfârșit, în viziunea culminantă a sa, Zaharia a văzut pe Domnul stând pe Muntele Măslinilor (14:4), care este despicat în două, ca să fie o cale de scăpare din Ierusalimul asediat.

Cele trei scene sunt legate între ele. David este slava Israelului, și plecarea sa este asemănătoare cu cea a norului-slavă, care abandonează Templul. Viziunea lui Ezechiel se referă la Domnul, care își conduce poporul în exil, după ce l-a scos dintr-un oraș și un templu, corupte. La fel este și cu viziunea lui Zaharia. Am putea să extindem paralelele, dacă am dispune de mai mult timp și spațiu.

Cele trei scene sunt legate și de episodul în care Iisus se va afla pe Muntele Măslinilor, în timpul Săptămânii Patimilor. El este regele din seminția lui David, urmându-i exemplul pe Via Dolorosa, în timp ce puteri vrăjmașe ocupă orașul. El urcă pe Munte doar după ce i-a certat pe cei din Templu că au făcut din locul sfânt o peșteră de tâlhari. El este slava lui Dumnezeu întrupată. El stă (și probabil moare) pe Muntele Măslinilor pentru a deschide o cale poporului Său  de a se elibera de Ordinea cea veche, iar despicătura muntelui este asemănătoare cu voalul care s-a despicat în Templu.

Muntele Măslinilor este legat și de materialul lemnos, din lemn de măslin, sau lemn de ulei, folosit în interiorul Templului. Iisus este regele mai mare decât David, așezându-și tronul lângă tronul Tatălui Său. Iisus abandonează Templul din Ierusalim, dar își așează Locul Prea-Sfânt la est de Valea Chidron.

Tronul Domnului nu mai este în templu, și nici în centrul orașului. A fost așezat în afara porților orașului, acolo unde Iisus poartă rușinea care va aduce slavă. Tronul Domnului a devenit o cruce, așezată în grădina de măslini.

 

Apărut inițial la adresa http://www.firstthings.com/blogs/leithart/2016/03/in-the-olive-grove, și publicat cu permisiunea autorului.