Papa Benedict al XVI-lea despre căsătoriile homosexuale

Fragment din articolul Europa și nemulțumirile sale, de Papa Benedict al XVI-lea. Articolul complet îl găsiți pe site-ul Revistei Creștine.

 

Căsătoria monogamă – văzută ca structură fundamentală, ca relaţie între bărbaţi şi femei, dar şi ca nucleu de formare a comunităţii unui stat – a fost instaurată prin credinţa biblică. Aceasta a contribuit la structura şi umanitatea Europei, atât în vest cât şi în est, tocmai datorită faptului că fidelitatea şi sacrificiul pe care le reprezintă se obţin întotdeauna cu mari eforturi şi suferinţe. Europa nu ar mai fi ceea ce este dacă nucleul său fundamental care stă la baza relaţiilor sociale ar dispărea sau ar fi modificat prea mult.

Cu toţii ştim în ce pericol sunt căsătoria şi instituţia familiei. Integritatea acestora a fost subminată de modalităţile mai uşoare de a divorţa, dar şi de răspândirea practicii de cohabitare între bărbaţi şi femei fără nicio formă legală. În mod paradoxal, homosexualii solicită ca relaţiile lor să aibă dreptul la o formă legală mai mult sau mai puţin echivalentă căsătoriei. O astfel de schimbare nu ar fi în conformitate cu istoria morală a umanităţii care, indiferent de formele sale legale, nu a pierdut niciodată din vedere căsătoria ca fiind unirea specială dintre un bărbat şi o femeie cu scopul naşterii de copii şi a întemeierii unei familii.

Problema care se naşte nu este discriminarea, ci caracteristicile prin care fiinţa umană este considerată bărbat sau femeie, şi care tip de uniune are dreptul unei forme legale. Dacă relaţia dintre bărbaţi şi femei s-a îndepărtat, din ce în ce mai tare, de orice formă legală şi dacă relaţiile dintre homosexuali sunt percepute, din ce în ce mai mult, ca fiind echivalente căsătoriei, înseamnă că într-adevăr ne confruntăm cu deteriorarea omenirii, lucru care nu poate avea decât consecinţe extrem de grave.

 

Articol apărut inițial la adresa: http://www.firstthings.com/article/2006/01/europe-and-its-discontents. Tipărit cu permisiunea editorilor.