Gnosticism invaziv

Peter J. Leithart, 26 februarie 2016

David Gelertner consideră că Trump a identificat elefantul aterizat pe măsuța noastră națională de cafea. El nu crede că termenul îl descrie întocmai, preferând să îl numească „stânga invazivă, liberalism al poliției de gândire, sau progresivism metastazat”. Este, consideră acesta, cea mai mare problemă pe care o întâmpină America astăzi.

Atitudinea ei este surprinsă de motto-ul care, spune Gelertner, este montat deasupra ușii principale a Casei Albe, a IRS și a DOJ: Noi știm mai bine, deci voi să tăceți. Este evident acest lucru în atitudinea veselă față de creștini și față de convingerile noastre – și în indiferența lui Obama față de măcelărirea creștinilor din Orientul Mijlociu și a revendicării Administrației care cere creștinilor catolici să plătească pentru anticoncepționale. Corectitudinea politică, spune Gelertner, dă de înțeles că creștinii sunt o forță care aparține trecutului, reacționară, naivă și irelevantă.

Dacă credeți că exagerează, fiți atenți la ceea ce s-a întâmplat, în ultimele luni, în surdină, în Statul Washington.

Puțin timp după Crăciun, Comisia Drepturilor Omului a Statului Washington a decretat ca fiind ilegală limitarea toaletelor, dușurilor sau vestiarelor doar la persoane care au părțile anatomice ale unui singur sex, conform unui articol din Daily Signal.

Persoanele juridice vor fi nevoite să permită indivizilor utilizarea facilităților segregate pe criterii sexuale, cum ar fi toalete, vestiare, cabine de probă, adăposturi pentru oamenii străzii sau pentru cazuri de urgență, în conformitate cu identitatea sexuală pe care aceștia consideră că o au. În aceste locuri în care se dezbracă diverse persoane în fața altora, persoanelor îmbrăcate li se va permite accesul și utilizarea spațiilor respective, în conformitate cu identitatea sexuală pe care aceștia o declară. Regulamentul interzice ca o persoană „echipată, îmbrăcată” să ceară unui individ să utilizeze spații segregate pe motive sexuale, într-un mod neconform cu identitatea sexuală a acestuia, sau să ceară unui individ să folosească un spațiu separat, sau neutru din punct de vedere sexual.

„Invaziv” este un cuvânt care abia dacă poate să ne dea o idee despre ce se întâmplă când statul redefinește sexele și preia controlul asupra accesului la băile publice.

„Acesta este următorul pas în războiul asupra sexelor”, a spus Joseph Backholm din cadrul Family Policy Institute din Washington. „Din câte știu, este pentru prima dată în SUA când s-a depus un efort pentru a realiza raportul dintre conceptul de identitate sexuală pe care un individ o declară cu acela al spațiilor publice.”

Gnosticii antici nu au visat niciodată la posibilitatea de a ajunge într-o poziție în care să poată manipula materia încăpățânată după cum ne dictează dispozițiile de moment. Putem să suprimăm părțile așa zis rușinoase ale trupurilor noastre doar cu ajutorul voinței.

Potrivit raportului din Daily Signal, regulile vor fi aplicabile persoanelor juridice cu mai mult de 8 angajați, și prevăd ca ”școlile să permită accesul elevilor conform cu identitatea sexuală proprie, și în cele mai multe cazuri, să li se permită acestor elevi accesul la vestiarele corespunzătoare identității lor sexuale. Reprezentantul statului Washington a declarat că această lege a fost aprobată printr-o discreție „cvasi-privată”.

O încercare de a anula acest regulament a fost înnăbușită pe 11 februarie 2016. Nu a fost nevoie de prea mult timp pentru ca cei din Washington să înceapă să se bucure de noua lege. În aceeași lună un bărbat din Seattle s-a dezbrăcat în vestiarul femeilor unei piscine publice. Datorită noilor reglementări, poliția a refuzat arestarea sa.

Regulamentul este publicat aici, și include interdicții împotriva „întrebărilor nedorite și personale despre orientarea sexuală, exprimarea sau identitatea sexuală, statutul de transsexual, sau sexul stabilit la naștere.”

Acesta este un nou moment de tipul ”nu îmi vine să cred că discutăm despre așa ceva”, care a devenit atât de comun în ultimii ani, o ilustrație uluitoare a ceea ce Gelertner numește ”stânga invazivă”. Este o încercare de folosire a puterii statului pentru a ne transforma pe toți în gnostici.

 

Articol apărut inițial în revista First Things, http://www.firstthings.com/blogs/leithart/2016/02/invasive-gnosticism. Tradus și publicat cu permisiunea editorilor.