Dispar familiile tradiționale. Interviu cu Tedd Tripp. Partea a 3-a.

Familiile tradiționale, așa cum ne-am obișnuit, care locuiau aproximativ în aceeași localitate, s-au rărit. Copiii își caută de lucru în străinătate, departe de ochii părinților. Fiul risipitor a trăit în desfrânare cât timp a fost departe de tatăl său. Cum poate să ajute familia pe cei aflați departe?

 

Părerea mea este, că dacă un tânăr trebuie să plece altundeva, părinții ar trebui să încerce să îl ajute să se integreze într-o comunitate de credincioși, unde să aibă un sistem de sprijin format din oameni cărora să le pese de el, și prin care să fie influențat constructiv în viața sa. Dacă aș avea un copil care ar vrea să plece în lume, aș încerca să folosesc orice persoană de contact, din orice rețea, ca să găsesc pe cineva în orașul respectiv, care să îl poată ajuta. Acum câțiva ani, fiul unor prieteni de-ai noștri a plecat în Australia, ca să studieze. A ajuns într-o situație grea și a fost în pragul unei crize psihice. Colegii lui nu reușeau să dea de el, și i-au sunat părinții. Eu cunoșteam pe cineva în acel oraș, așa că l-am sunat, iar acesta s-a dus în miez de noapte să îl caute pe tânăr. L-a găsit, l-a dus la el acasă, și l-a îngrijit până când tânărul a ieșit din starea în care era. A fost un lucru deosebit ca părinții să poată să își găsească fiul și, folosind contactele mele , să îl ajute. Cine știe ce s-ar fi putut întâmpla în viața lui, dacă nu am fi cunoscut aceste persoane bine-intenționate în momentul acela critic pentru el?

Părinții ar putea să se mute mai aproape de copii, dar pentru asta copiii nu ar trebui să simtă că sunt în pericolul de a fi controlați sau supravegheați, că nu li se permite să se maturizeze, să devină adulți. Noi îi creștem pe copii în ideea că ei vor părăsi casa noastră, și își vor crea propriul lor cămin. Dacă aceasta se întâmplă în aceeași zonă geografică, există posibilitatea unei relații între generații.