Educarea copiilor. Interviu cu Tedd Tripp. Partea a 2-a.

Ați putea să ne dați exemple concrete de educație a copiilor dumneavoastră, diferite de cazurile părinților care, să spunem, nu au reușit să formeze pe copiii lor așa cum ar fi trebuit?

Unul dintre lucrurile la care țin foarte mult, și care este și o învățătură biblică, este importanța de a se supune autorității. În cultura noastră, vorbind în general, copiii nu sunt învățați la nivel conceptual să stea sub autoritate. Așa că vreau să îi învăț pe copiii mei că există un Dumnezeu în cer, care mi-a arătat cum trebuie să trăiesc, și El spune că toți copiii trebuie să își respecte părinții. În plus, le promite copiilor tot felul de binecuvântări: că vor avea o viață bună și se vor bucura de o viață lungă, dacă vor respecta această poruncă. O asemenea viață ar dori orice părinte pentru copilul său, și acestea sunt binecuvântările pe care fiecare copil le-ar vrea pentru el. Cred, deci, că părinții, de multe ori, nu le dau copiilor direcții clare despre ce înseamnă să fii ascultător de părinți. Părinții îi ceartă pe copii, dacă aceștia dintr-un motiv sau altul nu se dovedesc ascultători, și ajung chiar să îi mituiască, doar-doar vor fi mai ascultători. Părinții nu îi învață pe copii conceptul de a se supune autorității tatălui și a mamei, deoarece aceștia din urmă au înțelepciune, maturitate și experiență de viață.

O altă greșeală este că nu se ocupă de inima copiilor, ci doar de rezultatele comportamentului lor, așa cum v-am spus mai sus.

Și un aspect de o importanță enormă pentru zilele noastre este internetul și gaming-ul, cu toate device-urile conectate în rețea, și care au intrat în viețile noastre în ultimii zece-douăzeci de ani, făcând parte din programul fiecărei familii. Aceste aparate îl atrag pe copil într-o lume virtuală care nu îl ajută să se dezvolte și să ajungă un adult capabil să gândească și să raționeze. Din contra, îi dezvoltă o mentalitate de entertainment, de divertisment, iar copilul are impresia că el există pentru a fi distrat. S-a pierdut dorința de a urmări lucruri demne, sau de a-și dezvolta talentul artistic sau de a se exprima într-un mod artistic, sau dezvoltarea sa fizică, pentru a avea putere și vlagă. Părinții nu îi supraveghează cu atenție, și copiii intră în necazuri mari. Pornografia este atât de răspândită pe internet, încât chiar dacă nu o cauți, te va căuta ea pe tine. Sau site-uri care îndeamnă fetele să devină anorexice – ca să dau doar două exemple care îmi vin acum în minte. Părinții se simt lipsiți de orice putere de a-i scoate pe copii din lumea în care au intrat, atât de ispititoare, și care e disponibilă pe telefonul lor mobil. Deci accesul ne-înțelept și nesupravegheat al copiilor la internet este o cauză care provoacă probleme în familie, iar România are cel mai rapid și mai ieftin internet de pe glob. Dacă te duci într-un restaurant în România, vezi un cuplu drăguț, ambii fiind absorbiți de telefoanele lor mobile, în loc să se privească unul pe celălalt.

Cred că motivul pentru care oamenii sunt atât de absorbiți de internet este că sunt doar niște participanți pasivi. De exemplu, social media mă informează ce fac prietenii mei, în timp real. Este foarte diferit de lectura cărților. Mintea unora a fost atât de distorsionată de jocurile cu împușcături, încât atunci când se duc în excursii în natură nu mai sunt capabili să o aprecieze, și nu-i mai apreciază nici pe prieteni. Nu mai sunt atrași de pescuit, nici măcar nu își pun întrebarea cum e să pescuiești. ei văd doar ținte: într-o barcă, în pădure. Și aceasta este o distorsionare gravă a minții omenești. Este interesant faptul că toți cei care au împușcat în SUA oameni în masă au fost gameri care au început să împuște ținte pe computer, petrecând zeci de mii de ore jucându-se online.


Revista o găsiți în toate magazinele Inmedio din România.