Cum studiez Biblia … şi îmi place!

de Clay Jones

Când am intrat prima dată în contact cu Hristos am adorat să citesc Biblia. Adesea citeam ore în şir. Dar, aşa cum se întâmplă cu majoritatea creştinilor, odată ce am ajuns să cunosc Biblia, mi-am pierdut pasiunea de a o citi. Deşi am continuat să o citesc îmi doream să fac acest lucru cu bucuria dinainte.

Ei bine, acum, sunt foarte bucuros să vă împărtăşesc că ador să citesc Biblia şi asta se întâmplă deoarece am schimbat felul în care fac acest lucru.

Există cu siguranţă mai multe feluri de a studia Biblia ( Jean E. a publicat un articol pe aceeaşi temă: http://www.jeanejones.net/2012/03/spicing-up-bible-reading/) dar eu am făcut următorul lucru.

În primul rând, am luat fiecare carte din Biblie şi am transformat-o într-un document Word. Astfel că în folderul meu cu Biblia am fiecare carte în ordinea titlurilor. Acest lucru a fost incredibil deoarece mi-a permis să adaug comentarii la orice consider că este important. Un alt beneficiu al acestui lucru este că nu îmi pierd notiţele când termin de citit o Biblie.

În al doilea rând, folosesc Google pentru a găsi hărţi şi fotografii pe care le inserez în text. Un site foarte valoros este colecţia Matson de fotografii făcute în perioada 1898 – 1946. Deşi nu sunt antice, miile de fotografii Matson – http://www.loc.gov/pictures/collection/matpc/ – dezvăluie un Israel mai puţin modern şi mult mai apropiat de cum probabil că arăta în vremurile descrise în Biblie. Hărţile şi fotografiile sunt foarte utile înţelegerii şi imaginaţiei mele. Am inclus o mostră de document Word – http://www.clayjones.net/resources/ – pentru ca dumneavoastră să puteţi vedea la ce mă refer (se poate găsi şi pe pagina Resurse http://www.clayjones.net/resources/)

În al treilea rând, niciodată nu plănuiesc să citesc o secţiune din Scriptură (ex: Nu spun: „Astăzi voi citi cinci capitole din Ezechiel”, sau „Astăzi voi citi Epistola lui Pavel către Efeseni”). În schimb, dedic un anumit timp citirii Bibliei ( „Voi citi zece minute” sau „Voi citi o oră”). Acest lucru este foarte important pentru mine deoarece dacă mă hotărăsc să citesc o anumită cantitate din Scriptură tind să mă grăbesc pentru a-mi atinge scopul şi nu acord destul timp gândirii, reflectării, rugăciunii legate de ceea ce tocmai am terminat de citit.

Deşi unii oameni ar putea vedea acest lucru ca o erezie, nu încurajez pe nimeni să îşi facă planuri anuale de-citit-Biblia ( cred că este minunat să facem acest lucru odată sau de două ori) deoarece creştinilor le este foarte uşor să pună în aplicare cititul Evelyn Wood1 în timp ce se grăbesc să atingă cota zilnică stabilită. De asemenea, cei care citesc repede Scriptura colectează cu rapiditate gânduri tulburătoare despre Scriptură ( „A trimis Dumnezeu un spirit rău în Saul?”sau „I-a numit Iisus pe oameni vipere?”sau „Iisus a spus că ar trebui să ne urâm copiii?”şi aşa mai departe). Pe măsură ce astfel de pasaje problematice se acumulează în subconştient, ne încurcă abilitatea de a-l iubi pe Dumnezeu cu toată mintea. Dar, dacă citiţi o anumită perioadă de timp în loc de o cantitate stabilită, vă puteţi petrece timpul gândindu-vă la aceste probleme până când le veţi înţelege. Este de preferat ca oamenii să stea 30 minute gândindu-se la un verset şi întrebându-se cum se aplică acesta în vieţile lor decât să spună: „Astăzi am citit zece capitole din Matei”.

În al patrulea rând, în strânsă legătură cu cele menţionate mai sus, cu excepţia unor pasaje profetice care sunt intenţionat mai dificile, Rareori mă opresc din studierea unui pasaj înainte de a-l înţelege! Deşi poate dura ceva timp, în mod surprinzător, mai devreme sau mai târziu înţeleg pasajele problematice! După cum a spus şi Paul în 2 Timotei 2:7 : „ Înţelege ce-ţi spun; Domnul îţi va da pricepere în toate lucrurile.”. Astfel învăţ mult mai multe şi mă bucur pe parcursul citirii Bibliei.

În al cincilea rând, citesc Biblia având la îndemână cel puţin un comentariu excelent ( care mă ajută să nu trec de un anumit pasaj până când nu-l înţeleg). Am auzit oameni spunând lucruri ca: „Nu am nevoie să ştiu ce gândesc alţii. Vreau doar să înţeleg ce are Duhul să-mi transmită prin intermediul Bibliei.”Această afirmaţie ar putea părea spirituală dar nu este. Cu alte cuvinte: „Nu pot învăţa despre Biblie de la alţii”. Sincer, creştinii care afirmă asta sunt prost informaţi, aroganţi, leneşti sau toate de mai sus ( Ştiu că vă gândiţi: „Haide Clay, spune-ne ce gândeşti cu adevărat!”). Să foloseşti un comentariu excelent înseamnă mai mult decât să înveţi în scris de la un creştin profesor excelent care probabil a studiat ani de zile o carte anume despre care a şi scris.

Desigur, comentariile pot fi scumpe dar gândiţi-vă la câţi bani cheltuiţi când luaţi cina în oraş cel puţin odată. Am acum un comentariu foarte bun despre fiecare carte din Biblie (M-am ocupat de asta de ceva timp) şi asta face diferenţa când vine vorba despre plăcerea de a citi şi de a înţelege Scriptura.

Când vine vorba de comentarii cheia este să fiţi siguri că nu daţi banii pe lucruri mediocre folosind studii. Primul pe care îl recomand este New Testament Commentary Survey2 de D.A. Carson http://www.amazon.com/gp/product/0801031249/ref=as_li_qf_sp_asin_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0801031249&linkCode=as2&tag=clajon-20 (IVP). Carson este el însuşi un foarte bun comentator ( comentariul lui despre Ioan este superb) şi un om foarte spiritual ( l-am avut ca profesor la TEDS3).

Pentru VT4 achiziţionaţi Old Testament Commentary Survey 5 http://www.amazon.com/gp/product/0801031230/ref=as_li_qf_sp_asin_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0801031230&linkCode=as2&tag=clajon-20

(Baker Academic). Aceste două studii sunt indispensabile şi nu veţi economisi destui bani necumpărând lucrări mediocre sau liberale.

Nu recomand achiziţionarea a seturi întregi de comentarii decât dacă aveţi bani de aruncat pe fereastră deoarece deşi multe dintre comentarii vor fi excelente, în aproape fiecare set, unele vă vor dezamăgi. Este mai bine să alegeţi bazându-vă pe opiniile experţilor precum Carson şi Longman. Comentariile mai noi sunt de obicei mai valoroase decât cele vechi deoarece comentatorul documentat va folosi cel mai bun material din comentariile anterioare în propriul material.

În al şaselea rând, şi asta se adresează în special celor înclinaţi spre găsire de pretexte, niciodată nu las o aşa zisă contradicţie din Biblie fără rezolvare după care notez concluzia în text. Adesea încerc să scriu în aşa fel încât să pot să-mi citesc concluziile verbatim6 celor care mă întreabă. Deşi un comentariu bun va ajuta la rezolvarea celor mai multe probleme (adesea mai detaliat), două cărţi foarte utile sunt When Critics Ask: A Popular Handbook on Bible Difficulties7 (Baker) de Norman Geisler –

http://www.amazon.com/gp/product/0801011426/ref=as_li_qf_sp_asin_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0801011426&linkCode=as2&tag=clajon-20

– şi New International Encyclopedia of Bible Difficulties8 (Zondervan) de Gleason Archer – http://www.amazon.com/gp/product/0310241464/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=0310241464&linkCode=as2&tag=clajon-20.

În al şaptelea rând, când citesc alte cărţi şi găsesc un citat care elucidează un pasaj anume din Scriptură, mă opresc din citit, pornesc laptopul, deschid cartea din Biblie şi inserez acel comentariu în notiţele pe care le-am luat cu privire la acel pasaj relevant. Acest lucru este extrem de important! Îmi doresc să fi început asta cu patruzeci de ani în urmă!

Vă recomand din nou exemplul de document Word pentru a vedea cum procedez: http://www.clayjones.net/resources/.

În al şaptelea rând, folosesc software-ul Biblia. În special folosesc WORDsearch (Lifeway) care permite revizuirea rapidă a zeci de resurse diferite (Nu mă rezum la una singură deoarece există foarte multe versiuni diferite ale acesteia).

În ultimul rând dar nu cel din urmă, atunci când citesc Scriptura îmi pun întrebarea dacă fac ceea ce spune versetul. Acest lucru este cel mai important din toate. Este prea uşor să citeşti versete din Biblie, să fii de acord cu ele dar nu să le pui în practică. Doar să auzi cuvântul şi să fii de acord cu el fără să îl pui în practică este o nebunie şi duce la distrugere (Matei 7:24-27).

Ioan 8:31-32: „Atunci Isus le-a zis iudeilor care crezuseră în El: „Dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, atunci sunteţi într-adevăr ucenicii Mei, veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va elibera”.

Amin.

Explicaţie linkuri materiale: Unele dintre link-urile din postarea de mai sus sunt „link-uri afiliate”. Acest lucru înseamnă  că dacă faceţi click pe link şi achiziţionaţi materialul, eu voi primi un comision de afiliere. Însă, vă recomand doar produse sau servicii pe care le utilizez personal şi care consider că vor fi utile cititorilor mei. Postez această informaţie în conformitate cu Federal Trade Comission9 16 CRF10. Partea 255: “Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials in Advertising.”11